Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímavé, že si pamatuji, co jsem dělal 21.srpna 1968, ale co jsem dělal přesně 17.listopadu 1989 si nepamatuji.

V listopadu 1989 si pamatuji průběh demonstrací v Brně a hlavně mi tam utkvěl v paměti Miloš Zeman. Někdy kolem 26. listopadu jsem jel s kolegy do Vídně, protože nikdo z nás nevěřil, že hranice zůstanou již otevřené a mně komunisté nikdy nepovolili výjezd na Západ jako některým současným komunistobijcům zde na blogu.

Co se týká armády, tak největší obavy jsem měl z vyjádření tehdejšího ministra obrany Milána Václavíka, který hrozil použitím síly. To si dobře pamatuji a běhal mi mráz po zádech.

Co mi, ale ještě utkvělo v paměti, když se od řečníků na Náměstí Svobody v Brně ozvalo, že z Prahy dostali zprávu, že tehdejší premiér Ladislav Adamec se zaručil, že nebude použita síla. Nejdříve se ozvalo nesouhlasné mručení, ale během večera se Adamec stal miláčkem davu. Poté, když se lidé rozcházeli, jak řečník řekl: "běžte ulicemi Kobližnou (tehdy Gagarinova) a Masarykovou (tehdy Třída vítězství)."

0 0
možnosti
VV

Takze jste byl p.s.Petriku opravdovy prominent, kdyz jste mohl jet don Vidne.

0 0
možnosti
JS

J14a71n 75S12v39a16t84e15k

17. 11. 2018 17:56

Vím, co jsem dělal 17.11.1989, a to přesně. Měl jsem a chtěl jsem být na demonstraci, ale experiment do diplomky šel extrémně rychle, takže jsem nakonec usoudil, že přece jen pojedu domů na jih Čech. Koneckonců šlo o povolenou demonstraci, stejně nikdo nečekal, že se stane to, co se nakonec událo...

O to větší šok to byl i pro mě po nedělním návratu na kolej, kdy bylo jasné, že tentokrát to režim skutečně nezvládl (ovázané hlavy kamarádů ve vstupní hale kolejí a podpisové archy).

A pak už to bylo jasné - studium šlo na nějakou dobu "stranou", byly důležitější věci. Nadšení a zároveň strach (například právě z toho, že do Prahy zavítají vojenské jednotky - fámy se i tehdy šířily velice rychle).

A rozhodující okamžik celého Listopadu 1989? Skandovaná odpověď pražských dělníků "My nejsme děti!" na projev tehdejšího tajemníka městského výboru KSČ Štěpána, kterou jsme měli možnost spatřit v tehdejší Československé televizi. - Od toho okamžiku bylo jasné, že staré struktury jsou naprosto mimo a ve vleku událostí, které nejsou schopny významně ovlivnit, natožpak zvrátit.

V mých očích studenta "revoluci" nevybojovali studenti, herci či disidenti, ale právě ti dělníci (tuším že z ČKD, ale mohu se mýlit), kteří si už prostě od strany, která se jimi zaštiťovala, nechtěli její licoměrnost nechat líbit a poslali KSČ do ... propadliště dějin (1).

(1) Jak se později ukázalo, soudruzi se z toho marasmu (za pomoci voličů) dokázali do značné míry vyhrabat (ať již coby členové KSČ(M) a nebo coby "infiltranti" do nových politických subjektů). Ale to už je jiná historie. V listopadu 1989 jsme především chtěli, aby "věrchuška" svým občanům přestala "kálet na hlavu".

1 0
možnosti
VV

Asi do smrti nezapomenu na primy prenos ceskoslovenskeho rozhlasu o vanocich z prazske Lucerny, kde mela prazska KSC mimoradny sjezd a slova: soudruzi, my ta musime mezi ne jit a zaujmout mista v cele.

A jak rekli, tak ucinili. I skoro tricet let pote jsou v cele.

0 0
možnosti
Foto

V tento den má moje mladší dcera narozeniny, cinkali jsme skleničkama na její zdraví!!

2 0
možnosti
Foto

J67a50n 52A77n46d77r66l32e

17. 11. 2018 19:42

no jo, cinkani, ta nam jde (sklenickama), na zdravi, Horste, a dik :-)

0 0
možnosti
VV

Nejak mi to neda, abych se nezaptal, jak se vam to tenkrat prihodilo ze jste byl nadporucikem.

mhohym zdejsim diskuterum strasne vadi, te Andrej babis byl tenkrat clenem KSC, a vy dokonce nadporucikem?;-D

1 0
možnosti
Foto

Načtěstí autor nebyl pracovníkem ,,ZAHROB", či obch. zástupcem některého NP. v zahraničí v nesocialist. cizině. Pak by se klidně i on mohl ocitnout např. v jistých seznamech;-) Že ovšem, mnozí, vč. ,,raketˇáků", jezdili na ostré střelby do sojuzu, to je jiná;-)

0 0
možnosti
Foto

Poslušně hlásím, že ten rok jsem chodila do školky a pamatuju si jen "Jakeše do koše".;-)

3 0
možnosti
Foto

J65a25n 13A97n86d34r88l11e

17. 11. 2018 19:43

dobre, tak to jses omilostnena od vzpominek ;-)

1 0
možnosti
Foto

já v Praze cinkala klíčema-hrozná představa že byste mě třeba právě vy sejmul;-)

1 0
možnosti
Foto

J93a59n 93A29n85d33r34l46e

17. 11. 2018 19:45

a neni to nakonec jedno, kdo Vas sejme? :-)

0 0
možnosti
JJ

J35a68n 70J56í43l11e77k

17. 11. 2018 15:27

Jo Honzo, já byl v Hamburku a domu jsem jel vlakem, protože jsem měl nastoupit do psychoterapeutického výcviku a těm bolševickým frajerům jsem říkal: "A máte slovíno hoši". Smáli se, prý ještě ne, tak za měsíc už věděli, že jo. :-)

1 0
možnosti
Foto

Možná že někteří z nich věděli, že jo, a to už i dopředu, a možná i proto se smáli;-)

1 0
možnosti
Foto

R^ Báli jsme se, že na nás pojedou tanky. 21. 11. se to lámalo - to mě na čtyři hodiny zavřeli v Kolíně na policajtůře a vyslýchali čtyři! Jednu studentku. Děkuji za článek, pane Honzo. A pozdravujte :-)V

2 0
možnosti
Foto

Tehdy strach skutečně zvítězil. Ovšem u některých z mocných, a proto pochopili. že již neměli šanci silou zasáhnout. Jiní však byli předpřipraveni v mnoha variantách, a proto pro ně byl ,,samet" jasným východiskem, jakož i předpřipravenou ,,novou" start. čárou.

1 0
možnosti
VV

Puvodni prispevek k 11.9. 2001 zmizel kdesi ve virtualnu. Ale 17.11. 1989 je ́sem urcite sedel u tivi a sledoval na ARD, BFS, ORF i ZDF vyvoj situace. A nejak jsem cekal zda se konecne i v Ceskoslovensku jako jednom z poslednich komunistickych statu zacne neco dit.

1 0
možnosti
Foto

R^ Inu, každý někde byl a leccos žil. Ba i prožil. A pamatuje. Jak kdo a jak co, i proč, to je věc druhá. Nemluvě o tom, jak jí kdo, ale i proč, prezentuje. A těch ,,významných" dat, resp. až výročí je vskutku až nepřeberně;-) Co mě osobně se týká, mnohé jsem ke kde jakým datům i výročím nejen v diskuzích, a na rozdíl od kde jakých zdejších takydiskutérů pak i ve svých článcích, nejednou prezentoval. Měl jsem, a stále mám vše velice dobře ve své paměti, ač jsem již velmi, velmi dlouho mlád:-)

1 0
možnosti
Foto

P.S.:uvědomujete si, že pokud byste byl profík v některé z jiných jednotek, mohl jste se klidně ocitnout třeba i na Nár. třídě coby např. ,,rudý baret"?:-/

1 0
možnosti
  • Počet článků 476
  • Celková karma 15,74
  • Průměrná čtenost 807x
jeden takovej... :-)

Seznam rubrik