Úkáčka a Cikáni

Hned v perexu se omlouvám za titulek, ale pokud budete číst dál, snad pochopíte, že jsou to slova, která já osobně nepoužívám a naopak se proti nim vymezuji. Snad i tímhle článkem.

Protože na téma násilného úmrtí romského mladíka v Brně už napsal a řekl kdekdo kdeco, pokusím se být stručný: Je to tragédie. 

Jak a proč  se stala, je teď na vyšetřováni policie a ta k tomu potřebuje čas.

Kdo nepotřebuje čas ani prostor jsou ti, kteří vědí hned. A znají pravdu okamžitě. Není to poprvé, co nám ji zvěstují nejen předem, ale i potom, co je fakta usvědčí z omylu. 

...Covid nebyl, světové spiknutí maďarského miliardáře proti lidem zdravého rozumu alias vlivy zednářských lóží , práškování plebsu z letadel, vymyšlené stopy na Měsíci, plánovaná demontáž Dvojčat 2001, nejnověji záměna agresora a oběti na Ukrajině...

Slova nejsou jen nevinné shluky slabik. Mohou ublížit přímo a nejen to, mohou sledem zprvu nenápadným vést k činům. Strašným. I holocaust začal jen slovy, pamatujme. A demokracie je jen tak silná, jak si dokáže ubránit vlastní zásadní principy. I silou, i silou. Jsme nepoučitelní, zdá se.

Tragédie v Brně se okamžitě ujali ve svůj prospěch lidé, kterým je smrt nějakého mladého člověka šumafuk. A troubí k útoku. Lidé typu voličů Sládka blahé paměti, pak Dělnické strany, kteří násilně  pochodovali v romských komunitách, teď bezostyšně loví v Chánově a jinde. Že by šli spolu "udělat", nejlépe s klacky v ruce, spravedlnost vůči vinným Ukrajincům.

Ach jo. Zavání mi to vězeňským paradoxem, kdy i ten nejhorší loupežný vrah se ve vězení "morálně" povyšuje nad vrahem pedofilním.

Prosím, zkusme si aspoň na chvíli položit zásadní otázku: Qui bono? Nebudu mluvit o ruském vlivu, i když i poslední z  posledních trollů na farmě v Petrohradě dnes musí hýkat blahem, ale mám na mysli ty bojovníky za bezpečnost "našich lidí", kteří ještě nedávno za hlavní viníky všemožných problémů označovali právě Romy... Ať už to dělají ze zištných důvodů, z psychologicko-patologických pohnutek či prostě jen tak, tragédie v Brně se jim hodí.

Nakolik budou úspěšní v další setbě nenávisti, záleží na tom, jak jsme silní. Jako stát, jako demokracie, jako lidská společnost. Která ví a za každé okolnosti je si vědoma toho, že v každém společenství je procento lidí, kteří nejsou dobří, ba jsou zlí. A nic to nemění na tom, jaké je celé společenství.

Je mi upřímně líto zmařeného života, myslím na pozůstalé a budu se modlit za to, aby jeho památka nebyla zneužita.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Andrle | středa 14.6.2023 16:30 | karma článku: 22,83 | přečteno: 1259x
  • Další články autora

Jan Andrle

Pionýři

4.5.2024 v 23:57 | Karma: 24,57

Jan Andrle

Ajznbón (XIII - Čarodějnice)

1.5.2024 v 4:54 | Karma: 14,29

Jan Andrle

O biči, koloběžce a řízku

24.4.2024 v 20:14 | Karma: 12,89

Jan Andrle

Útok pizzou

12.4.2024 v 22:34 | Karma: 11,02

Jan Andrle

Chlapovo štěstí

7.4.2024 v 22:14 | Karma: 15,07