Salám!

4. 06. 2017 4:36:16
Ne, neodpovídejte Alejkum, o tomhle to vážně není. Ale o problému, který si působíme my sami asi jo, o tom nic...

Devadesátky byly jistě divoké, nejen u nás, ale kdo to zažil, ví, že duch svobody jsme pociťovali. Taky pocit, že všichni kradou a loupí a že stát je slabý a že by se s tím mělo asi něco udělat, to všechno jo. Ale- šíbři si nakradli, stát je pořád slabý vůči silným a udělalo se jen to, že začal dělat ramena na ještě slabší a o to víc, o co ti silní se báli o svůj lup přijít.

Dnes mají v rukou stát jejich děti, jsou ještě silnější a naprosto čistí, takže... takže už si mohou státem bez obav rýsovat hranice a parametry, které jim vyhovují. A že jim vyhovuje mít nejen majetky, ale i moc, je nabíledni. Moc, to je kontrola, co si budeme povídat.

Ale říci lidem (těm původně i dneska slabým) narovinu "chci vás kontrolovat" to asi není dobrý nápad. Ovšem silní na rozdíl od ostatních mají čas. Nemusejí říkat věci narovinu. Mají čas i prostředky nám namluvit, že nechat se bezmezně kontrolovat je v našem zájmu. Není, jistě, ale vyšší stupeň manipulace nás má přesvědčit, že kdo není pro kontrolu a omezení, je proti zájmu dobra pro všechny nebo aspoň pro většinu

Vůbec, pojem DOBRA je v dějinách manipulace používán naprosto klíčově. Budu rád téměř kýčovitý, když požiji bonmot, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly. Ale nic lepšího mi nenapadá.

Já si myslím, že naši cestu do pekla nám dláždí jednotlivě možná celkem málo významné legislativní normy, ale pohlédneme-li na ně komplexně jak v čase, tak společenském prostoru, který právně pokrývají, tak uvidíme, jak masivně zasahují do když ne ústavních, tak jistě základních práv lidí. Člověka, občana.

Vrátím se prosím k salámu v titulu. Systém salámové metody je z psychologie i nakonec politologie znám. Někdo mu též říká symptom vařené žáby. Tedy mně je pojem salámové metody bližší, protože věci se dějí skokově, byť po malých skocích. A stát (politici, úředníci., lobisté...) to dělají a rádi.

KONKRÉTNĚ namátkou za poslední vlády:

- zakážeme prodávat v některých obchodech v některých dnech

- zakážeme kouřit zákazníkům v soukromých provozovnách

- EET tvrdě pro všechny ( i pro ty, jimž jsme později udělili výjimku, mnohdy pozdě)

Dobře to dělají, to nemohu říci (s klasikem). Vždycky si vyberou oběť, nepřitele lidu a přijmou normu, která nespravedlnost, co nepřítel páchal, napraví. Všem bude dobře, nepřítel lidu odstaven či přímo zničen a lid voličský jde neochvějně dál. Bez hamižných řetězců, bez hospod otravujících prostředí, bez vesnických spolků.

Ne, říkám já, nebude všem úplně dobře, když si nebudu moci jít nakoupit, kdy chci, když bude moci někdo a někdo ne otevřít krám kdy bude on chtít. Ne, nebude všem dobře, když nebudu moci vlastnit "kuřáckou hospodu" anebo třeba "nekuřáckou hospodu s výjimkou doutníku po dobrém obědě".

Ne, nebude nám lépe, když se budeme muset ohlížet na něco víc, než je SVOBODA. A svoboda byla v oněch devadesátkách a snad je i dnes něco, co je mi povoleno, pokud to nezasahuje do svobody někoho jiného. Byl jsem možná naivní, určitě mladý, ale takhle jsem to v těch devadesátkách vnímal já. A přežil jsem je.

Ale jak je to dneska...? V hospodě si nezapálím i kdyby se jmenovala "Kuřácké doupě". Zato si zapálím na chodníku před ní, kde je třeba jediný přístup do provozovny "Čistý vzduch" a kde se v té frontě nutně musíme všichni potkat. Vytisknout EET účtenku trvá dobrému hospodskému minimálně stejně dlouho jako natočit hladinku a to si pište, že přičinlivý a hravý český člověk si po zavedení účtenkové loterie nechá tuhletu bumážku vystavit po každém jednotlivém pivě či kofole. A proč se může v obchodech o ploše 199m2 prodávat vesele kdykoli a v krámu o ploše 201m2 jen někdy, no to mi hlava nebere vůbec. A hlavně mi nebere zdůvodnění, že prodavačky z toho prvního nepotřebují být o některých svátcích doma s rodinami, zatímco ty z těch druhých to potřebují nutně.

To jsou podle mne všechno jen ony zhoubné "dobré úmysly", co nás do pekla nesvobody vedou. Salámovou metodou, jeden plátek dobrého uheráčku za druhým, vždyť on se vždycky najde někdo, komu je třeba v rámci obecného blaha zatnout tipec. Jak dlouho bude trvat, než si uvědomíme, že ta hrana zvoní nám...?

Já bych navrhoval třeba rok 2020něco. Jak jsem totiž včera slyšel, že například tenhle datum chce Evropská komise zakázat roční samolepkové dálniční známky a nahradit je elektronickým mýtným i pro osobní auta, protože je to tak SPRAVEDLIVĚJŠÍ! To má jistě svoji logiku. Lidé budou platit jen za to, co opravdu ujedou po dálnicích a nová technologie to bude sakra přesně vědět, kdy a kolik jsme po dálnicích ujeli. Za sebe říkám, nechci spravedlnost! Chci možnost volby, jestli si koupím třeba i dražší paušální samolepící známku anebo se nechám monitorovat on-line, kde zrovna moje auto jede.

Opravdu chceme pojídat podobný salám? Až do patky? A ví někdo vůbec, jak je tahle štangle dlouhá....?

-

Autor: Jan Andrle | neděle 4.6.2017 4:36 | karma článku: 30.38 | přečteno: 1195x

Další články blogera

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 523 | Diskuse

Jan Andrle

Turnus

Ono to není snadné, pracovat v turnusu. Ještě u jednoho by to se celkem sneslo, ale u dvou...to už je dost

6.2.2024 v 21:43 | Karma článku: 18.58 | Přečteno: 516 | Diskuse

Jan Andrle

Doprčic!

Jo, youtube přináší leckterá pokušení. A pro předpubertálního autistu velmi lákavá. A ne vždy jste sto usledovat, co tam zrovna sjíždí. A pak se divíte.

4.2.2024 v 22:35 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 275 | Diskuse

Jan Andrle

Žárovka

Jsem blb. Nikdy bych si to nepřipustil, ale je to tak. K prozření stačilo pár žárovek. Což je zajímavé zejména s ohledem na titul inženýra elektrotechniky, kterým bych se mohl tady pyšnit.

17.1.2024 v 1:02 | Karma článku: 25.21 | Přečteno: 594 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.33 | Přečteno: 502 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 523 | Diskuse
Počet článků 472 Celková karma 17.47 Průměrná čtenost 807

jeden takovej... :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...